fbpx

A 2021 június 30-án nyilvánosságra hozott törvénymódosítás szerint azok, akik igénybevennék az otthonfelújítási támogatást, maradhatnak szaldós elszámolási rendszerben 2023 december 31-ig.

Kitolták a szaldó elszámolás határidejét!

Aki még nem kapott az alkalmon, azoknak ajánljuk, mert itt a soha vissza nem térő alkalom: a tegnap délután megjelent Magyar Közlöny a mai nappal hatályon kívül helyezte azt a rendeletet, ami június 30-át követően már csak bruttó elszámolás mellett tette lehetővé az EU és a kormányzati támogatással telepített napelemes rendszerek kiépítését. Azt azonban, hogy a hatályon kívül helyezés meddig tart, a rendelet nem árulja el, ezért érdemes sietni azoknak, akik eddig bizonytalanok voltak abban, megéri-e napelemes rendszert telepítettniük.

Ahogy azt nemrégiben ebben cikkünkben is írtuk, érdemes sietni a napelemes rendszerek telepítésével, mert az otthonfelújítási támogatás, illetve a HET program keretében meghirdetett napelem támogatás olyan kedvezményeket nyújtanak, amiről kár lenne lemaradni. Üröm volt az örömben, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium meghatározta, hogy a vissza nem térítendő támogatásból épülő napelemes rendszerekhez már nem kérvényezhető a szaldóelszámolás, ezek a napelemes rendszerek már csak a bruttó elszámolás mellett üzemeltethetők. Ahogy azt ebben a cikkünkben is bemutattuk, a teljes jogszabályi környezetet, vagyis a jogszabály minden részletét sem a fogyasztók, sem pedig a szakemberek nem ismerték, ezért ennek pontosítását még az év elején 2021. július elsejére halasztották. Továbbá, kérdőjelek övezik a cégek jövőjét is. 

Új módosítás, sok kérdőjel

A jogszabály részletei helyett június 30-án a minisztérium a Magyar Közlönyben egy hatályon kívül helyező törvénymódosítást közölt. Ez a módosító hatályon kívül helyezte a napelemes rendszerek bruttó elszámolásának július 1-jei bevezetését. Ez azt jelenti, hogy az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők a szaldós elszámolás szabályai szerint telepíthetik háztartási méretű naperőművüket. A kormányrendelet további részleteket nem közöl, csupán a hatályon kívül helyezés tényét állapítja meg a következő két rendelet esetében: 

      • 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdése 
      • 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet 27. § (2) bekezdése

A fenti kormányrendeletek mindkét esetben azt taglalják, hogy a támogatási formák igénybevétele mellett, 2021. június 30-át követően csak bruttó elszámolás kérhető. Arról azonban nincs információ, hogy a hatályon kívül helyezésnek mi az oka, és azt sem, hogy az örömteli változás meddig marad hatályban: akár a jogszabályi részletek megalkotásáig, ami 1-2 hónapot is igénybe vehet, de akár az év végéig is. 

 

Napelemes rendszerben gondolkozol?

Mérd fel a lehetőségeidet.

Így most jobban megéri?

Az új információk birtokában most azok számára is érdemes belevágni a napelemes rendszer telepítésébe, akik még a támogatási feltételek mellett is ódzkodtak a bruttó elszámolástól. Szaldó elszámolás mellett, a HET program keretében pályázható, háztartásonként 3-4 milliós támogatással a napelemes rendszer megtérülési ideje nagyságrendekkel lerövidül. Így a rendszertelepítést most azoknak is ajánljuk, akik esetleg önerővel nem rendelkeznek, hiszen az Otthonteremtési támogatás egy maximum 6 millió forint értékű hitellehetőséget is biztosít a hitelképes családok számára, aminek kamata 10 éves futamidő mellett nem haladhatja meg a 3%-ot. 

 

 

Ez is érdekelhet…